søndag 17. februar 2019

Bytt basekartet på eTrex 10

Her om dagen kjøpte jeg meg en Garmin eTrex 10, som er den enkleste og billigste GPS'r til Garmin.
Den markedsføres med "World Wide Basemap", men også at den ikke kan laste inn topo eller lokalkart.

Jeg skal nå vise dere at dette er bare tull. Det går helt fint å legge inn høydetaljerte kart på eTrex 10.
Litt bakgrunnsinfo og "specs":
Eller vel, "specs" kan dere finne her: eTrex 10 spesifikasjoner
Som dere ser, ganske grunnleggende utstyrt.
Nuvel, det er 8MB flash. Ikke mye, egentlig, men det holder til enkle oppgaver og til et kart på ca 1.000 - 1.500 km2.

Det er flere måter å få kart inn på enheten, og jeg skal gå igjennom både å lage helt egne kart og laste ned og legge inn "ferdigkart".

Vi tar det siste først; Gmaptool har laget flere kart til Fenix og de kartene er enkle og ypperlige også til eTrex sin monokrome skjerm. Dere finner de her: Fenix-kart
Følg instruksjonene og last de inn i Garmin Basecamp (Garmins kartverktøy som finnes gratis på Garmin sine sider).
Når kartene er lastet inn i Basecamp kan de overføres til GPS'r, men ikke direkte til eTrex 10. Vi må gjøre en liten "vri" her. Plugg inn en (tom) USB-pinne og last over kartene her. Bare pass på å velge få nok "tiles" slik at lagringsplassen ikke overstiger 4-6MB. Det bør jo være plass til litt tracks og wp's også..
Når kartet er ferdig lastet over på USB-pinnen, kan det overføres til eTrex 10.
eTrex 10 "loader" som en "mass storage device", så mappestrukturen kommer opp som en vanlig USB-disk. Inne i "Garmin" folderen vil det originale basekartet ligge og som heter "gmapbmap.img".
Mappestrukturen er omtrent slik:

Ignorer ".old" filene, de vil ikke ligge inne på en jomfruelig eTrex 10. For de nysgjerrige, det er det originale basekartet.
*DISCLAIMER*
Dere kan slette eller kopiere de originale .map og .sum filene over til PC eller annet egnet medium og slette de fra eTrex 10. Men jeg tar overhodet *IKKE* ansvar for om dere ødelegger enheten. Dette er helt og holdent deres eget ansvar og risiko.
/*DISCLAIMER*/
Nuvel, vi fortsetter. Nå kan dere overføre deres eget kart til enheten, og det er her dere må "lure" eTrex 10. Det gjøres ved å forandre navnet på kartet etter opplasting til eTrex'en. Navnet må forandres til (ja du gjettet det) "gmapbmap.img" (uten " selvsagt).
Violá, dere har nå oppdatert basekartet. Riktignok til et lokalkart, men så veldig mye mer detaljert.

Under følger fremgangsmåte for å lage *helt egne* kartutsnitt for opplasting.
Man trenger to verktøy for å gjøre dette, samt ha installert "Java virtual machine". Jeg lager ikke tutorial på hvordan denne installeres, da jeg er av den formening at man kanskje ikke skal fikle med GPS'r hvis man ikke vet hvordan det gjøres.
OK, da fortsetter vi.
Verktøy er MkGmap som hentes her: http://www.mkgmap.org.uk/
Så må man finne kart, og det gjøres her: https://extract.bbbike.org/

Først velger man et utsnitt over området man ønsker. Det er ikke vitså velge noe særlig større enn ca 1.500km2, da det fort blir store kart. Husk vi har bare totalt 8 MegaByte (altså 0,008GB) til rådighet.
Her har jeg valgt ut et utsnitt over Tromsø, min barndomsby:

Utsnitter er på 1.107km2, så altså innafor størrelsen vi vil bruke.
Følg instruksjonene på nettsiden og når kartet er produsert, så lastes det ned til egen PC. Fila vil ha navn "planet-xx-xx.pbf". Den midlertidig omdøping gjør videre arbeid enklere, så jeg har omdøpt fila til "Tromso.pbf".
Videre er det lurt å lage seg en egen "kartmekkefolder" hvor nevnte mkgmap er pakket ut. Enda enklere blir det om også kartfilen flyttes inn i mkgmap-folderen.
Nå må man åpne commad (windowstast + r og deretter skrive inn "cmd" i run-feltet). Videre, i command, blar man seg frem til der en har kartfilen og mkgmap utpakket. I command kjøres denne kommandoen:

Når mkgmap har tygget en stund får man denne meldingen:

I folderen (mkgmap) ligger det nå noen ekstra filer som heter *.img. Det er den største vi er interessert i:

Altså den fila som heter "62xxx.img" i dette tilfellet de andre *.img samt *.tdb kan slettes. Vi trenger ikke de.

Nå skal vi laste opp fila til eTrex'en. Dette steget er faktisk litt lettere enn ved innlasting av "ferdigkart", for vi trenger ikke Basecamp i det hele tatt. Plugg i eTrex'en og vent til den kommer opp som disk. Bla til "Garmin" folderen, fjern (på eget ansvar) gmapbmap.img og ev. de andre img/sum filene. Last over "tall"-fila du har laget. Når den er ferdig lastet over, så omdøpes den til "gmapbmap.img"

Hvis alt gikk etter planen, så får man altså dette kartet opp på eTrex'en istedet for det mildt sagt elendige verdenskartet.
50km zoom:


Og 50m zoom:

Litt bedre, synes jeg - og det på en GPS'r som jeg fant i "resteavdelingen" på Elkjøp, nedsatt fra kr 1.049,- til kr 487,-
Ja, og den er knøttliten og hendig både på tur og på geocaching :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar